Włoskie dania na oliwie z oliwek

W wielu restauracjach wykorzystuje się znakomitej jakości oliwy z oliwek. Dlaczego warto po nie sięgać także w domu? Przede wszystkim wysokiej jakości oliwa z oliwek to źródło bogatych witamin i jednocześnie sposób na piękny wygląd skóry i włosów. Najczęściej rekomenduje się oliwy z pierwszego tłoczenia do przyrządzania posiłków smażonych lub pieczonych, ponieważ łatwiej kontrolować swoją wagę, a także przygotowywać posiłki zdrowe bez obawy o kalorie. Olive Leaf Extract, czyli ekstrakt z liści drzewa oliwnego to solidne wsparcie dla ludzkiego układu immunologicznego w walce z różnymi chorobami wirusowymi. Kwas oleinowy pomaga w budowaniu beztłuszczowej masy ciała, a także kontroluje poziom cholesterolu i lipidów we krwi. Ponadto jest to produkt o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, który zawiera aż 70 % glicerydów kwasów nienasyconych i 80 % glicerydów kwasu oleinowego. To czyni go tak wyjątkowym dla naszego organizmu i cennym dla codziennego zdrowia.

Oliwa z oliwek znana jest nie od dzisiaj i jest także wykorzystywana w chorobach alergicznych takich jak katar sienny i astmę. Oliwa jest coraz częściej wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej i składa się z wielu wartościowych witamin takich jak witamina E, witamina A, witamina D, witamina K a także licznych składników mineralnych takich jak wapń, sód, jod, żelazo, fosfor, magnez. Stosowanie oliwy z oliwek w codziennym przygotowywaniu posiłków nie tylko wpłynie na smak włoskich dań, ale przede wszystkim jest doskonałym rozwiązaniem ze względu na bardziej świadome dbanie o swoje zdrowie.